Jessie Beurskens

An update from Team FASHIONCLASH

FASHIONCLASH has moved organically over the years, driven by commitment, intuition and friendship. Since 2009, we have realized more than 200 projects and offered more than 1000 designers and artists a stage and supported them in their practice development. Always driven by a community of designers, friends, family, entrepreneurs, visitors, volunteers and other colleagues or passers-by. The campaign of the 14th edition of FASHIONCLASH Festival is an ode to that. 

Things are constantly changing. Nawie Kuiper and Laurens Hamacher have decided after 14 years to further develop their dreams and ambitions outside of FASHIONCLASH. They will leave the team on December 31 2022, and step down from the board of the foundation. 

Branko Popovic, Els Petit and Jessie Beurskens continue in the same vision, mission and spirit of FASHIONCLASH to use fashion for a positive change in the (fashion) world and support the new generation of designers. They build on a hospitable and indestructible house on which Nawie and Laurens have left an indelible mark. 

FASHIONCLASH is entering a new phase, professionally and personally. It's exciting, but it always has been. Filled with pride, love and carried by friendship, we thank all who have supported FASHIONCLASH, and in advance everyone who will continue and/or do so. 

Our biggest THANKS goes out to champions and top colleagues, in heart and in deed, that are Nawie and Laurens. Founders and honorary members of FASHIONCLASH Family! 

All photos: Laura Knipsael

FASHIONCLASH in De Makers Podcast #131

De Makers Podcast is dé podcast voor makers, artiesten en liefhebbers. Theatermaker Dide Vonk bevraagt in deze podcast andere makers hoe zij leven & ondernemen in de kunst & cultuur sector.

Aflevering #131 van De Makers Podcast staat in het teken van… FASHIONCLASH Festival! In deze aflevering spreekt ze met co-founder Branko Popovic en deelnemers Jessica Joosse en Fabienne van der Weiden van fashiontech studio LABELEDBY en Joline Kwakkenbos en Britt Liberg van Elliot Collective. Ze hebben het over hoe je een modelabel opbouwt. Hoe kom je aan geld en hoe start je samenwerkingen? En hoe zorg je dat je volhoudt? Dit, en nog veel meer hoor je in de ruim 1 uur durende aflevering!

Heb je er liever beeld bij? De aflevering staat ook op YouTube!

De Limburger: "FASHIONCLASH Festival wordt in 2021 een online feest voor mode, kunst en talent"

Dit artikel werd gepubliceerd in De Limburger, 15-12-2020

Nieuw werk van de uit Limburg afkomstige ontwerpster Marlou Breuls is te zien op FASHIONCLASH Festival 2021. Afbeelding: Nikola Lamburov

Nieuw werk van de uit Limburg afkomstige ontwerpster Marlou Breuls is te zien op FASHIONCLASH Festival 2021. Afbeelding: Nikola Lamburov

De twaalfde editie van het FASHIONCLASH Festival wordt vanwege corona een geheel digitale editie van 26 tot en met 28 februari 2021. Geen (mode)shows en catwalks in Maastricht, maar wel interviews met ontwerpers, een digitale tentoonstelling en de Fashion Makes Sense Award-uitreiking.

DOOR KIM NOACH

De rust die op een grijze donderdagmiddag in december heerst in het kantoor van de FASHIONCLASH-crew aan de Batterijstraat in Maastricht is bedrieglijk. Achter toetsenborden en computerschermen bij creatievelingen thuis wordt hard gewerkt om alle recent gemaakte videobeelden, foto’s, interviews en informatie van het aanstaande FASHIONCLASH Festival te verwerken. Het moet allemaal van 26 tot en met 28 februari 2021 online klaarstaan.

Negentig procent wat je in februari online gaat zien, stond klaar in het draaiboek voor afgelopen november toen er nog sprake was dat het festival fysiek zou plaatsvinden, vertelt Branko Popovic. Samen met Laurens Hamacher en Nawie Kuiper is hij drijvende kracht achter FASHIONCLASH. Hamacher die ook bij het gesprek aanschuift, knikt en voegt toe: „Toen duidelijk werd dat het festival fysiek niet mogelijk was, hebben we de plannen binnen een week omgezet.” De heren zijn trots op het team dat zo hard werkt om het festival – ook in deze vreemde coronatijden – mogelijk te maken.

Charlotte Simons uit Roggel is op het FASHIONCLASH Festival te zien met haar ontwerpen. Foto: still uit de korte film van Charlotte Simons

Charlotte Simons uit Roggel is op het FASHIONCLASH Festival te zien met haar ontwerpen. Foto: still uit de korte film van Charlotte Simons

Afgestudeerd

De eerste digitale editie van het multidisciplinaire mode/kunst/performance-festival heeft misschien niet de energie van een live-ontmoeting, maar biedt kunstenaars en ontwerpers een kans om hun nieuwe werk toch te laten zien tijdens (semi-)lockdowns. Je zal maar net afgestudeerd zijn als ontwerper aan de academies in Maastricht of Eindhoven en nu geen podium hebben om je werk aan de wereld te tonen. Daarom is het zeker nu belangrijk, benadrukt Popovic, om alumni (net als alle voorgaande edities) een prominente plek te geven op het festival. Zoals bijvoorbeeld Charlotte Simons uit Roggel die studeerde aan de Design Academy Eindhoven en kleding ontwerpt geïnspireerd door Japanse anime en popcultuur.

Als het team van FASHIONCLASH iets geleerd heeft het afgelopen coronajaar, is dat hun website goed gevonden wordt nu fysieke ontmoetingen onmogelijk zijn. Branko Popovic: „Gelukkig hebben workshops en vooral ook onze coachingstrajecten inhoudelijk niets aan kracht verloren, dat blijkt online ook te werken.”

Festival

Voor de komende digitale editie van het festival koos het Fashionclash team ervoor om deelnemers en ontwerpers online in de spotlight te zetten met hulp van interviews en video’s die het werk van alle kanten uitgebreid laten zien. Waar de modellen normaal gesproken met ferme pas langs je lopen op de catwalk, wordt met hulp van een videoteam nu letterlijk ingezoomd op de ontwerpen. Ook heeft het team recent - onder strenge coronamaatregelen - een tentoonstelling opgebouwd die vastgelegd is door de vaste filmcrew bestaande uit makers Steve Iserger en Daniël van Hauten. Laurens Hamacher: „We vinden het ook belangrijk dat we ons vaste team inschakelen, die verantwoordelijkheid voelen we heel sterk. Zij hebben net als anderen het ook moeilijk vanwege corona. Daar waar je kunt, proberen we hen te helpen.”

Om de spanning en vooral ook de nieuwsgierigheid naar het digitale festival zo goed mogelijk op te bouwen, wordt er vooraf geen video of ander beeldmateriaal ‘vrijgegeven’.

Werk van Helène Klein uit Maastricht, die vanaf komende juli start met haar sieradenlijn en accessoires onder de naam Studio | HEEY. Foto: Ginger Bloemen

Werk van Helène Klein uit Maastricht, die vanaf komende juli start met haar sieradenlijn en accessoires onder de naam Studio | HEEY. Foto: Ginger Bloemen

Onder de titel ‘locals’ plaatst FASHIONCLASH Euregionaal en Limburgs talent digitaal in de etalage op de website. Zoals bijvoorbeeld werk van Helène Klein uit Maastricht (Studio | HEEY) en Ashley Luypaers uit Heerlen (PAERS). Het werk van de locals wordt online gepresenteerd door vier jonge theatermakers die in 2020 afstudeerden aan de Toneelacademie Maastricht en de ontwerpen in een groepsperformance tonen.

Ook de uitreiking van de Fashion Makes Sense Award komt de komende editie voorbij. Vrijdag 26 februari 2021 wordt de winnaar bekendgemaakt.

Lees hier het artikel (alleen voor abonnees van De Limburger)

(NL) Creatief tijdens Corona: FASHIONCLASH in De Limburger

Dit artikel werd gepubliceerd in De Limburger, 25-05-2020.

‘Het enige mode-event in Nederland dat dit jaar misschien wél doorgaat’

Hoe komen mensen in de cultuurwereld deze crisis door? In de rubriek ‘Creatief tijdens Corona’ komen Limburgse muzikanten, auteurs, kunstenaars en theater-makers aan het woord. In deze aflevering Branko Popovic en Laurens Hamacher van het Maastrichtse modeplatform Fashionclash.

Foto: Peter Schols

Foto: Peter Schols

DOOR RON LANGENVELD

Uiteraard hadden ze de voorbereidingen voor de twaalfde editie van hun Fashionclash festival in Maastricht liever onder normale omstandigheden getroffen. Zonder de restricties en onzekerheden die de coronascrisis met zich meebrengt. „Maar eigenlijk is dit ook best spannend”, vertelt Branko Popovic in het kantoor aan de Maastrichtse Batterijstraat. „Want je kunt deze situatie ook gebruiken om bijzondere dingen te doen.” Ze zullen ook wel moeten. Want een traditionele modeshow met een catwalk en een volle zaal publiek is komend najaar niet mogelijk. „Maar je kunt modellen bijvoorbeeld ook in een kamer neerzetten en het publiek erlangs leiden”, zegt Popovic. „Of we gaan dingen doen op bijzondere locaties, in huiskamers misschien”, suggereert mede-organisator Laurens Hamacher. „We zijn creatief, dus we gaan dit ook creatief oplossen.” En ze prijzen zich gelukkig dat hun festival pas in november op de kalender staat, als de coronaperikelen hopelijk alweer wat verder geluwd zijn. „We zijn straks misschien wel het enige mode-event in Nederland dat dit jaar wél doorgaat”, zegt Hamacher.

Je kunt deze situatie ook gebruiken om spannende en bijzondere dingen te doen. 
— Branko Popovic

Zuur

Maar dat de coronacrisis een diepe impact heeft op de mode- en kunstwereld, zien Popovic en Hamacher overal om zich heen. „Ontwerpers die in één keer al hun opdrachten zien wegvallen. Beginnende designers die plots met lege handen staan. Of de komende lichting afgestudeerden van de academies, die allemaal zonder afstudeershow hun opleiding moeten verlaten”, zegt Popovic. „Hoe zuur is dat!” Ook zelf hebben ze diverse projecten zien wegvallen. „We zouden onder andere voor de Museumnacht hier in Maastricht een event organiseren samen met studenten van de Toneelacademie”, vertelt Hamacher. „Dat is uitgesteld naar het najaar.” Maar of dat nog doorgaat en in welke vorm? Ze hebben nog geen idee. „We gaan hier zelf ook niet schadeloos uit komen”, voorspelt Popovic.

Podium

De Fashionclashers weigeren desondanks zich door het virus uit het veld te laten slaan. „Zeker nu niet”, zegt Popovic. Met hun initiatieven en events gelden zij als aanjagers van de modewereld en een podium voor jong talent. „En dat podium is juist nu harder nodig dan ooit.” Daarom proberen ze naast hun festival de modewereld juist nu van impulsen te voorzien. „Wat kunnen wij doen om de community van makers en ontwerpers te helpen?”, zegt Hamacher.

Een van de initiatieven die daaruit onlangs is ontsproten, is het project Digital Door Sale. Waarbij jonge Limburgse ontwerpers middels een filmpje op de website en sociale media van Fashionclash een creatie mogen tonen, toelichten en hopelijk verkopen. „Om jonge ontwerpers zichtbaar te maken in deze moeilijke tijd.” En om de modesector een beetje hoop te geven in bange dagen. „Want deze crisis gaat de komende jaren onherroepelijk gevolgen hebben.”

Alexandra Pisco in conversation with Jessica Michault

Alexandra Pisco (founder of PISCO&CO and Maisons de Mode) is currently one of the coaches of the Fashion House Business Development Program by FASHIONCLASH. She recently shared her vision for the future hold for independent fashion designers and brands during an Instagram Live conversation with fashion journalist Jessica Michault.

Watch the full video and hear her thoughts. What’s your opinion on this topic? Please share your vision in the comments!

www.jessicamichault.com

COVID-19: support for entrepreneurs, self-employed & freelancers in The Netherlands

COVID-19 is, first and foremost a global humanitarian challenge and a medical emergency. However, we are well aware of its impact on creative entrepreneurs and freelancers. The ecosystem and sector is hit really hard economically and probably many of you have seen their clients and projects decrease in the last few weeks.

The Dutch cabinet has announced a support package for SME entrepreneurs, self-employed people and freelancers as well as large companies. In short, the measures which are now in place are as follows:

  • TEMPORARY ARRANGEMENT FOR COMPENSATION FOR WAGE COSTS (MINISTRY OF SOCIAL AFFAIRS AND EMPLOYMENT)
    An entrepreneur who expects a loss of turnover (at least 20%) can apply to the UWV for a salary contribution for a period of three months (maximum 90% of the wage bill, depending on the loss of turnover). UWV will provide an advance of 80% of the requested contribution. This allows companies to continue to pay their staff. The condition is that no staff may be made redundant for economic reasons during the subsidy period. This Temporary Emergency Measure Bridging for Work Retention (NOW) will be opened as soon as possible and will replace the current working time reduction scheme. No new applications can immediately be submitted for this to SZW. Applications that have already been made but not yet settled will be handled in the new scheme. Entrepreneurs can apply for the allowance for a decrease in turnover from 1 March.

  • EXTRA SUPPORT FOR INDEPENDENT ENTREPRENEURS (MINISTRY OF SOCIAL AFFAIRS AND EMPLOYMENT AND MUNICIPALITIES)
    The cabinet is introducing a temporary, relaxed arrangement to support independent entrepreneurs, including self-employed persons, so that they can continue their business. The scheme is implemented by the municipalities. Self-employed persons can receive additional income support for subsistence for a period of three months through an accelerated procedure. This supplements the income to the social minimum and does not have to be repaid. There is no asset or partner test in this temporary assistance scheme for self-employed persons. Support under this temporary scheme is also possible in the form of a working capital loan at a reduced interest rate.

  • RELAXATION OF DEFERRAL OF PAYMENT OF TAX AND REDUCTION OF FINES (TAX AND CUSTOMS ADMINISTRATION)
    Affected entrepreneurs can more easily apply for deferral of tax. The Tax Authorities will then immediately stop the collections. This applies to income, corporate, wage and turnover taxes (VAT). Any default penalties for late payment do not have to be paid. Moreover, it is not necessary to send evidence immediately. The entrepreneur gets longer to do this. The recovery interest that normally starts after the expiry of the payment term is temporarily reduced from 4% to almost 0%. This applies to all tax debts. The rate of the tax interest also temporarily goes to almost 0%. This reduction will apply to all taxes subject to tax interest. The cabinet will adjust the tax rate as soon as possible.

  • BROADENING OF THE GUARANTEE FOR ENTREPRENEUR FINANCING (MINISTRY OF ECONOMIC AFFAIRS)
    Businesses that experience problems in obtaining bank loans and bank guarantees can use the Guarantee Business Financing scheme (GO). The cabinet proposes to increase the GO's guarantee ceiling from 400 million to 1.5 billion euros. With the GO, EZK helps both SMEs and large companies with a 50% guarantee on bank loans and bank guarantees (minimum 1.5 million - maximum 50 million euros per company). The maximum per company is temporarily increased to 150 million euros. The Cabinet is committed to providing all warranty space that is required.

  • INTEREST DISCOUNT SMALL ENTREPRENEURS ON MICROCREDITS QREDITS (MINISTRY OF EZK)
    Microcredit provider Qredits finances and coaches a large group of small and starting entrepreneurs, who often find it difficult to obtain financing through the bank. These include entrepreneurs in the catering, retail, personal care, construction and business services. Qredits opens a temporary crisis measure: for small entrepreneurs affected by the corona issue, a repayment of six months is offered and the interest during this period is automatically reduced to 2%. The Cabinet supports Qredits for this measure with a maximum of 6 million euros.

  • COMPENSATION SCHEME FOR THE ARTS AND CULTURE SECTOR (MINISTRY OF EZK)
    The government's health measures have enormous consequences for income in a number of sectors in particular. Such as the (mandatory) closure of food and beverage outlets and cancellations in the travel industry. Moreover, this income is difficult to catch up when the coronavirus is over. The Cabinet is therefore introducing a compensation scheme that also applies to the Arts and Culture sector, and the government proposes to grant companies in these and other such sectors a fixed fee of € 4,000. The conditions for this compensation are not yet known. This is now being worked out and urgently submitted to the European Commission for the assessment of (permissible) state aid.

    WHERE CAN ENTREPRENEURS GO?
    Entrepreneurs report to their credit company regarding the loans provided, and for tax measures they can contact the Belastingdienst (Tax Authority) Belastingdienst.nl/coronavirus You can also call the Kamer van Koophandel (Chamber of Commerce) Advice Team on +31 (0)800 2117 on weekdays from 8:30 to 17:00.

    Image: Emilie Thirion by Team Peter Stigter during FASHIONCLASH Festival 2016